Çocukların Öğrenmelerine Yardımcı Etkinlikler

924 0
Çocukların Öğrenmelerine Yardımcı Etkinlikler

Çocukların Öğrenmelerine Yardımcı Etkinlikler

Oyun hakkı, çocukların refahı için o kadar temel kabul edilir ve evrensel bir çocuk hakkı olarak kabul edilir. Oyun çocukların öğrenmesinin en önemli yollarından biridir.  Sınıfta başarılı bir gelecek için gerekli olan konsantrasyonu güçlendirir, sosyal etkileşimleri ve normları öğrenmekten bilimsel düşüncenin başlangıcına kadar her şeyi destekler.

Oyun özellikle küçük çocuklar için önemlidir. Okul öncesi çocukları doğası gereği oyun yoluyla öğrenirler. Dil, duygusal zeka, düzenleme, yaratıcılık ve entelektüel akıl yürütme açısından çocukluk gelişiminin temeli yine oyundur.

Oyun Nedir?

Çocukların oyun yoluyla öğrenmelerine yardımcı olmak için hangi aktivitelerin en iyi olduğunu düşünmeden önce, şunu söyleyelim oyun nedir?

  • Eğlenceli ve zevkli olan
  • Belirlenmiş bir hedefi olmayan
  • Kendiliğinden ve gönüllü olunan
  • Aktif katılıma dahil edilen

Süreç bence oyundur. Peki sizin tanımınız ne olurdu?

Çocukların Öğrenmelerine Yardımcı Etkinlikler Nelerdir?

1.Kum

Kum oyunu bilimsel öğrenmenin temelleri arasında yer alır. Kepçe, kazma, dökme ve eleme, çocuklara işlerin nasıl çalıştığını öğretirken, aynı zamanda kaslarını ve koordinasyonlarını da oluşturur. Küçük bir arkadaşı ile birlikte oynadığında, ekip çalışması, paylaşım ve sosyal becerilerin gelişmesine de yardımcı olur.

2.Su Oyunu

Kum oyununa benzer şekilde, su oyunu da çocukların hacim gibi temel kavramlarla güvenli bir ortamda deney yapmalarını sağlar. Buna ek olarak, su oyunu eylemlerin sonuçlarını öğrenmek için mükemmeldir. Bazı el-göz koordinasyonu ve fiziksel güç ile birlikte  su oyunu sıkı bir favori.

3. Oyun Hamuru

Oyun hamuru büyük bir öğrenme oyunudur. Parmakların güçlenmesini sağlayan hamur oyunu aynı zamanda ince motor becerileri, yaratıcılık ve el-göz koordinasyonunu öğretir.

4.Giydirme ve Rol Yapma

Çocukların bir sürü kıyafetler ve oyuncak doktor kitleri gibi aksesuarlar ile gevşemelerini ve hayal güçlerinin çıldırmasını sağlayın. Yakında tomurcuklanan doktoru, veterineri, hemşireyi, astronotu, şefi veya hekimi keşfedeceksiniz. Giyinme, çocukların yetişkin dünyasını, rollerini ve ilgi alanlarını anlamlandırmaya ve sosyal etkileşimi artırmaya yardımcı olur. En önemlisi, pansuman, ilkokul hayatı için gerekli olan kendi kendine pansumanın kişisel bakım yönlerini güçlendirmeye yardımcı olur.

5. Bebek ve Karakter Oyunu

 

Ve ben sadece kızlardan bahsetmiyorum! Mini figürler ve bebekler karakterler sağlamak, çocukların sosyal becerilerini  geliştirmesini, hayal gücünü ve duyguların ifadesine katkıda bulunur.

6. Boyama ve Çizim

Çocukların boyalar ve çizim araçlarıyla  oynamasına izin vermek, duyusal deneyimlemelerini ve kendini ifade etme becerilerisini geliştirmesine, aynı zamanda ön yazma becerilerini geliştirmelerine izin verir.

Yazdırılabilir boyama sayfaları için;

Konularına da bakmanızı tavsiye ederim.

7. Bloklar ve Legolar

Bloklar, logolarla oynamak, mekansal düşünme, mantıksal akıl yürütme, sıralama ve çeşitli şekilleri, boyutları ve renkleri tanıma temelini oluşturur.

Legolar ile alakalı olarak Okul Öncesi Renkli Lego Aktivitesine bakmanızı tavsiye ederim

8. Müzik Dinlemek, Dans Etmek ve Şarkı Söylemek

Şarkı ve müzik, dili geliştirmeye ve okuryazarlık becerilerinin yanı sıra sayma gibi temel matematiksel kavramların temelini oluşturmaya büyük ölçüde yardımcı olur. Dahası, dinleme becerilerini geliştirirken ritim geliştirmeye başlarlar. Dans, çocuğun güç, koordinasyon ve esneklik becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

9. Yaratıcı Oyun

Tüm oyun yaratıcı olmalı, ancak birçok çocuğa doğal olarak gelen oyun türünden bahsediyoruz. Rastgele bir nesne seçiminden başka bir şey olmayan küçük bir çocuk bırakın ve yakında onları bir rüyalar dünyasında kayıp bulacaksınız. Çocuğa yaratıcı oyun için zaman ve yer vermek çok önemlidir. Okuryazarlık becerileri ve entelektüel akıl yürütmek için önemli olan hayal güçlerini geliştirir. Buna ek olarak, benlik ve benlik saygısını arttırmanın yanı sıra etraflarındaki dünyayı anlamayı yeteneğini arttırır.

10. Koşu, Atlama ve Tırmanma

Küçük çocukların hareket etme zorunluluğu vardır. Bunu yapmalarına izin vermek, güvenli ve yaşa uygun zorluklar sağlamak, kendine güvenlerini arttırmalarına ve risk alarak dirençlerini geliştirmelerine olanak tanır.

11. Duyusal Oyun

Özetle, duyusal oyun, dokunma, koku, tat, görme ve işitme içeren herhangi bir oyun aktivitesidir.

Duyusal oyun örneklerine instagramdan @annedirhersey sayfasından ulaşabilirsiniz.

12. Temel Masa Oyunları

En genç oyuncular için bile çok fazla masa oyunu var ve bunlar sadece eğlenceli faktörleri için değil, aynı zamanda öğrenme potansiyelleri için de öğrenilmelidir.

Çocukların Öğrenmelerine Yardımcı Etkinlikler yazımı okudunuz. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.

Keyifli günler dilerim.

Bir cevap yazın