Bebeğe Yürümeyi Öğretmenin Yolları

2149 0
Bebeğe Yürümeyi Öğretmenin Yolları

Bebeğe Yürümeyi Öğretmenin Yolları

Merhaba Güzel Dostlarım,

Bebeğin yürümesi dönemi her bebekte aynı olmamakla beraber 8-15 aylık olduklarında gözlemlenir. Tabii bir bebeğin yürümesi için önünde birçok aşama vardır. Sadece yürüme ayı geldi diye ya da onunla aynı ay doğan çocuklar yürüdü diye sizin de bebeğiniz yürümeyecektir. Siz bebeğinizden gelen sinyallerle bebeğinizin yürümeye başlayacağı dönemin geldiğini anlayacaksınız. Peki, nedir bu sinyaller?

Bebeklerde Yürüme Belirtileri

  • Oturma: ayına giren bebeğinizi yavaş yavaş oturtmaya başlayabiliyorsunuz. Ama kendi kendine oturmaya başlaması süreci hemen başlamıyor bu biraz zaman alıyor. Bebeğiniz kendi kendine oturmaya başladığında yürüme aşamasının içerisine girdiğinizi anlayacaksınız. Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra kucağınıza alın ve oturma alıştırmaları yapın. İlk aylarda kendi kendine oturması mümkün değildir ve hemen yıkılır bu yüzden etrafına yastıklar koyarak onun dengesini sağlayabilirsiniz.
  • Emekleme: Ayına giren bebeklerinizi emeklemeye başlayacaktır. Ya da en azından yuvarlanan yuvarlana bir yerlere gitmeye çalışacaktır. Bebeğiniz emekleye başladıktan sonra evinizi sık sık süpürmenizi ve yerleri kontrol etmenizi tavsiye ederim. Çünkü yerde gördüğü her şeyi ağzına götürecektir. Birde emeklemesi kış dönemine denk geldiyse doğalgazı da açın çünkü yerler çok soğuk olabiliyor. Emeklemek yürüme aşamalarının ikincisidir siz ona yardımcı olmak için bebeğinizi yüz üstü yatırın ve ilerisine sevdiği bir oyuncağı koyun, ulaşmasını sağlayın.
  • Kendini yukarı çekmesi: Bir diğer adımda bebeğinizi bir şeylere tutunarak kendini yukarı çekerek ayağa kalkmasıdır. Genelde tutundukları objeler koltuklar olsa de bazen dayanıksız objelere tutunabilir ve o objenin üstüne düşmesini sağlayabilir. Genelde 8.ayında kendini yukarı çekmeye çalışmalarına başlasa da bu durum daha önce belirttiğim gibi her bebekte farklılık gösterecektir. Hem kaslarını güçlendirmek hem de yürümesine yardımcı olmak için ona yardımcı olabilir ve elinizle tutarak kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Desteksiz ayakta durma: Bir diğer aşama ise bebeğinizin kimseden destek almadan ayakta durmasıdır. Genelde 9-12 aylık bebekler desteksiz durmaya başlayabilir. Bu dönemde sizin yapacağınız tek şey onun yere düşme ihtimaline karşılık onu güvende tutmak. Zaman zaman onun ayağa kalması için yardımcı olun ve desteğinizi çekin.
  • İlk adım: Yürüme aşamasına son kala. Ona cesaret vermenize çok ihtiyacı olacaktır. Anlamayacağını düşünmeyin ve manevi destek olun. Elinden tutup mesela bu onu teşvik edecektir.
  • Yürüme: Badi badi yürümeye başladı bile. Yeni yürüyen bebekler nasıl yürüdüklerini bilirsiniz az çok çevremizdeki bebeklerde gördüğünüz gibi badi badi. İki bacağını bir birinden ayrı ayrı atar. Birkaç kez düştü kalkar ama sonunda yürümeye başlar. Size artık evi güvenli tutmak kaldı. Dolapları kilitlemek ve sivri yerleri düzleştirmek gibi tedbirler.

Bebeğe Yürüme Nasıl Öğretilir?

Bebeğe Yürümeyi Öğretmenin Yolları

Bebeğin yürüme öğrenmesi, doğal ve kademeli bir süreçtir. Aşağıdaki adımlar size yardımcı olabilir:

  1. Bebeğinizi fiziksel olarak güçlendirmek: Bebeklerin güçlü ve esnek kaslarına sahip olması yürüme öğrenmelerine yardımcı olacaktır. Bebek güçlendirme etkinlikleri, bebeğinizin oturmasına, yere uzanmasına ve yavaşça yürümeye çalışmasına yardımcı olabilir.
  2. Destek veren araçlar kullanın: Bebeğiniz için yürüme desteği veren araçlar (örneğin, yürüyüş yardımcıları), onların yürüme çalışmalarını kolaylaştırabilir ve güvenliğini sağlar.
  3. Ödüllendirme sistemi kullanın: Bebeğinizin yürüme becerilerini teşvik etmek için ödüllendirme sistemi kullanabilirsiniz. Onların her adımını tebrik etmeli ve onların ilerleme kaydederek teşvik etmelisiniz.
  4. Bebekle birlikte yürüyün: Bebeğinizle birlikte yürüyüş yapmak, onların yürüme becerilerini teşvik edecek ve onların güvenliğini sağlayacaktır.

Bebeğin yürüme öğrenmesi, kişisel gelişimine göre farklı zamanlarda gerçekleşebilir. Ancak, bebeklerin zamanla kendilerine güven duymasına ve kendilerine güven duymasına yardımcı olacak bu adımlar, onların yürüme becerilerini teşvik edecektir.

Bebeklerde Yürüme Korkusu

Bebekler bazen yürüyebildiklerini bilirler ama kendi kendilerine adım atmaya veya desteksiz ilerleye korkarlar. Bu gayet normal durumdur. Bebeklerde yürümeyi kolaylaştırma onu korkutmadan teşvik ederek yapılabilecek bir şeydir. Bebeğinizin ellerinden tutarak yürütmeye çalışmak gibi ya da onu yürümesini kolaylaştıracak oyuncaklar alarak yürümesine yardımcı olabilirsiniz. Ama merak etmeyin herhangi bir sağlık sorunu yoksa mutlaka yürüyecektir.

Bebeklerde Yürümeyi Kolaylaştıran Oyuncaklar Nelerdir?

Bebeğe Yürümeyi Öğretmenin Yolları

Bebeğinizin yürümesini kolaylaştıracak birkaç tane oyuncak var benim tavsiye edebileceğim. Ama bazı oyuncaklar çocukların yürümelerini sağlarken gelişim sorunları da oluşturabiliyor. Bu nedenle öncelikli olarak doktorunuzun tavsiye edeceğim oyuncakları almanız gerekmektedir.

  • Standart yürüteçler,
  • İlk adım arabaları,
  • İlk adım yürüteci tavsiyelerimden birkaçı olacaktır.

Bebeğe Yürümeyi Öğretmenin Yolları Yazımı okudunuz. Aşağıdaki diğer konularda ilginizi çekebilir.

Bebekte Burun Kanaması Nasıl Geçer?

Çocuklarda Hayvan Isırmaları ve Sokmaları

Bebekte Zehirlenme


Keyifli günler dilerim.

Bir cevap yazın